Hvad er grønlandsk kunst og hvad er en grønlandsk kunstner?

Af Ivan Burkal

Der er ofte i medierne og det offentlige rum særligt fokus på ”det grønlandske” i grønlandsk kunst. Denne artikel tager ikke stilling til om det er godt eller skidt, men forsøger at problematisere ”det grønlandske” i forhold til lovgivningen.  

Hvad er grønlandsk kunst og grønlandske kunstnere
Det er der antagelig flere bud på, men det officielle svar kan man finde i Inatsisartutlov nr. 11. af 6. juni 2016 med den noget besynderlige titel ”lov om kunstnerisk virksomhed”. Virksomheden omfatter en række aktiviteter, som beskrives og afgrænses i loven (se § 1, loven kan findes på www.lovgivning.gl).

Loven definerer grønlandsk kunst som ”værker, der er udført af grønlandske kunstnere eller kunstnerisk virksomhed udøvet af grønlandske kunstnere”. Hvad der definerer en grønlandsk kunstner er ofte uklart, men også her er loven meget tydelig; en ”grønlandske kunstnere er kunstnere, der har fast bopæl i Grønland” (se § 2).

Tilskud til professionelle kunstnere siden 2003
Polemisk kan man så spørge; ja, men hvad ER en kunstner - ud over at være en person med fast bopæl i Grønland? I finansloven under formålskontoen KUNST (se 40.95) findes bl.a. de såkaldte kulturmidler, der kan søges med hjemmel i ovennævnte Inatsisartutlov. Af teksten på hovedkontoen fremgår desuden, at ”midlerne kan søges af enkeltpersoner, organisationer m.v. og ydes fortrinsvis til professionelle udøvende og skabende kunstneres aktiviteter og projekter, og til andre projekter med et højt kunstnerisk niveau”. Muligheden for at yde tilskud til professionelle kunstnere blev første gang mulig efter vedtagelsen af Landstingsforordningen om kultur- og fritidsvirksomhed i 2002 (§ 30). De nye muligheder for at støtte den professionelle kunst blev synliggjort i finansloven 2003, og om kulturmidlerne stod der, at ”Midlerne … ydes fortrinsvis til professionelle skabende og udøvende kunstneres aktiviteter og projekter”. Definitionen af en professionel kunstner, blev dog ikke fastsat i andre regler, selv om forordningen gav mulighed for det.

De politiske intentioner
I bemærkningerne til Inatsisartut loven om kunstnerisk virksomhed kan man få en idé om intentionerne med loven. Desværre udbydes hverken begreberne grønlandsk kunst eller grønlandsk kunstner og det professionelle element, som fremgår af finansloven, er heller ikke nævnt. Om loven i øvrigt står der i bemærkningerne, at loven” tilsigter overordnet at give kunstområdet en klarere status og større betydning som et offentligt ansvarsområde, herunder at tydeliggøre de offentlige myndigheders ansvar på området”, og ”Naalakkersuisut finder, at kunsten har en stor betydning for samfundsudviklingen, og at det er de offentlige myndigheders ansvar at sikre, at der er gode rammer for kunstnerisk virksomhed og befolkningens muligheder for at nyde godt af den kunstneriske virksomhed”.

Kunstloven der blev til ”loven om kunstnerisk virksomhed”
Hvis man politisk ønsker at give kunstområdet en klarere status og større betydning, må man vel forvente en vis professionel tilgang til såvel ”værker” som ”virksomhed”. Problemet er, at loven fra 2016 i høj grad er en ajourføring af forordningen fra 2002 og ikke en egentlig KUNSTLOV, der tager udgangspunkt i de skabende og udøvende kunstneres betingelser og behov - der i virkeligheden er meget forskellige.

Er det så ikke lige meget – i vores lille verden – om definitionen af grønlandsk kunst og grønlandske kunstnere fremgår af loven? Både og - når der skal deles penge ud, kan det have en betydning. For kunstlivet generelt har det en stor betydning. Hvis vi holder os til billedkunsten, kan man argumentere for, at der er gode billeder og dårlige billeder og billeder, der bliver til kunst. Med andre ord, det, der nu eller med tiden betragtes officielt som (billed)kunst, fordrer en offentlig stillingtagen til værkerne. Det kan ske gennem udstillinger, offentlige og private indkøb, legater og tilskud, anmeldelser, priser, uddannelser, bøger og tidsskrifter mv. Hvis man listede alle muligheder op og stillede sig det spørgsmål, hvor mange ”flueben” kan vi sætte her i landet, vil det blive til ganske få. Kunstskribenter og kritikkere spiller en særlig rolle i dette system, men manglen på dem her i landet og på hele det system, der over tid er med til at definere hvad der er kunst og hvem, der er kunstner, findes ikke.

Derfor udfordres kunstnerne ikke, og de bliver ikke interessante for andre uden for Grønland. Kunsterne bliver fastholdt i deres egen selvtilstrækkelighed og i en konform kunstverden.

Kunstindkøb og sikring af kulturarven
I forhold til det offentliges køb af kunst og her især Grønlands Nationalmuseum, der varetager forpligtelserne i forhold til kulturarven, må der siges at være en særligt problem. Hvis man ser på museets årsrapport for de seneste år og indkøbene i 2017, har museet indkøbt værker af kunstnere, der ikke falder ind under Inatsisartutlovens definition af grønlandsk kunst.

Det vil derfor været meget relevant om museet fastlagde en indkøbsstrategi for fremtidige indkøb til bevaring af kulturarven mht. kunstværker.

20 Comments

 1. Svar
  Daniel Thorleifsen 16. januar 2018

  Det er korrekt at Nunatta Katersugaasivia varetager forpligtelserne i forhold til kulturarven. Den er absolut ikke indsnævret til indsamling af “grønlandsk” kunst. Og Nunatta Katersugaasivia er ikke forpligtiget af hverken kunstlov eller andre love om kunstnerisk virksomhed og jeg vil ikke her indlade og kloge mig på disse områder. Det er korrekt at Nunatta Katersugaasivia foretager indsamling og tildels indkøb af kunstværker. Og i den henseende har museet skam en strategi for indsamling, som bloggeren ellers så tvivl om.

  Nunatta Katersugaasivia skal som en del af sin virksomhed også repræsentere al væsentlig kunst fremstillet i Grønland – og i nogle tilfælde kunst fremstillet i udlandet. Museet skal indsamle et bredt udsnit af kunst og denne indsamling sker udfra nogle forud definerede kriterier, således at museet ikke indsamler alt. Museet har i forvejen en repræsentativ samling af en del malerier, tegninger, skulpturer og andet kunst.

  Museet har retningslinier for indsamling af kulturhistorisk kunst og implementering af aktiv indkøb af kunstværker. Indsamlingen skal tage afsæt i kultur- og kunsthistoriske betragtninger, således at området belyser kontinuitet, forandring og variation i inuits og grønlændernes kunst fra de ældste tider til nutiden. Ved indsamling af kulturarv og indkøb indgår der blandt andre kriterier også følgende spørgsmål:
  • Kan kunstværket siges at have en væsentlig kulturel og kunsthistorisk værdi
  • Kan kunsten siges at have en bred samfundsmæssig appel
  • Hvordan indgår kunsten i en grønlandsk sammenhæng og kontekst
  • Hvordan adskiller kunsten sig fra den eksisterende indsamlede kunst og hvordan kan den relateres til museets eksisterende samling
  • Hvilket budskab har kunsten
  • Hvordan er værket forbundet til datidens/samtidens politiske, sociale og kulturelle miljø etc.

  Det skal præciseres at museets indsamling af kunst primært sker udfra kulturhistoriske kriterier snarere end æstetiske kriterier. Museet er ikke indkøbere af kunst som sådan. Det er der heldigvis andre der gør. Hvis jeg skal svare på overskriften må det være: grønlandsk kunst er mange ting og den er mangfoldig.

  Med venlige hilsner

  Daniel Thorleifsen

 2. Svar
  Ivan Burkal 20. januar 2018

  Ivan Burkal 20. januar 2018 – Svar til Daniel

  Tak for dit indlæg og præciseringen af Nationalmuseets strategi.

  Hensigten med mit indlæg er først og fremmest at gøre opmærksom på, at der nu findes en politisk besluttet definition på grønlandsk kunst og grønlandske kunstnere. Når du skriver at ”grønlandsk kunst er mange ting og den er mangfoldig”, kan jeg kun give dig ret, og jeg tror også, at politikerne mener det samme.

  Når det politisk er besluttet, at grønlandsk kunst er ”værker, der er udført af grønlandske kunstnere eller kunstnerisk virksomhed udøvet af grønlandske kunstnere”, og en ”grønlandske kunstnere er kunstnere, der har fast bopæl i Grønland”, så er det nærliggende at spørge, om dette har betydning for de kriterier, som Nationalmuseet indkøber efter?

  Museet har de seneste år indkøbt værker af kunstnere, der ikke bor her i landet. Man må gå ud fra, at indkøbene opfylder museets kriterier og derfor er helt i orden. Men i hvilket omfang vil denne praksis fortsætte?

  Så vidt jeg ved har museet meget begrænsede midler til indkøb (bevarelse af kulturarven). Indkøbene har derfor stor betydning for opbygning og vedligeholdelse af den kulturhistoriske kunstsamlingen og som en del af kunsthistorien.

  I forbindelse med høringen af Inatsisartutloven om kunstnerisk virksomhed argumenterede KIMIK for en anden måde at se kunsten/kunstnerne på, og at man brude have overvejet en egentlig kunstlov. Selvstyret var dog ikke imødekomme over for KIMIK´s forslag.

  Er det ikke mærkelig at definere en kunstner som en ”kunstner der har fast bopæl i Grønland” uden at fastsætte nogen som helst krav til kunstneren?

  Jeg mener ikke, at Nationalmuseet kan negligere Inatsisartutloven om kunstnerisk virksomhed, og museet bør i fremtiden også inddrage de politiske beslutninger, dvs. at et væsentlig kriterie må være, at kunstnere (hvem det så end er) har bopæl i Grønland.

 3. Svar
  XJudson 27. august 2018

  Hello buddy. It was hard to find this site in google.

  It’s not even in top 10. You should focus on high quality backlinks from high authority websites
  in your niche. I know of a very effective free method
  to get high quality backlinks and instant traffic.
  The best thing about this method is that you start getting traffic
  right away. For more info search in google for: masitsu’s tricks

 4. Svar
  LupeJuicy 11. oktober 2018

  Hi. I see that you don’t update your blog too often. I know that writing articles is boring and time consuming.
  But did you know that there is a tool that allows you to create
  new articles using existing content (from article directories or other pages from your niche)?

  And it does it very well. The new posts are unique and pass the copyscape test.
  Search in google and try: miftolo’s tools

 5. Svar
  BestFelica 22. oktober 2018

  I see you don’t monetize your page, don’t waste your traffic, you can earn extra bucks every month.
  You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more
  details simply search in gooogle: boorfe’s tips monetize
  your website

 6. Svar

  Why kunst.gl loads so slow?

 7. Svar

  Your means of explaining all in this paragraph is really pleasant,
  every one be able to simply be aware of it, Thanks a lot.

 8. Svar
  busty girls 6. december 2018

  Hurrah, that’s what I was searching for, what a stuff!
  existing here at this webpage, thanks admin of this web page.

 9. Svar
  CooperBig 10. december 2018

  Hi. I have checked your kunst.gl and i see you’ve got some duplicate content so probably it is the reason that you don’t rank hi in google.
  But you can fix this issue fast. There is a tool that
  rewrites content like human, just search in google:
  miftolo’s tools

 10. Svar
  Sandra Lemus 25. januar 2019

  Hello

  I wanted to order a item from your webshop.
  but I can not find the product anymore on your site,
  it looks like this on this site https://bit.ly/ProductItem263
  I hope you will sell the product again soon,
  mail me if you are going to sell it again, I’ll wait

  Greetings

 11. Svar

  kunst.gl is interesting, i will come back here for sure

 12. Svar
  minecraft 12. april 2019

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire
  someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from.
  many thanks

 13. Svar
  minecraft 13. april 2019

  You actually make it appear so easy with your presentation however I in finding
  this matter to be really something which I feel I might by no means understand.
  It sort of feels too complex and very large for me.
  I am having a look ahead on your subsequent post, I’ll try to get
  the hang of it!

 14. Svar
  tinyurl.com 15. april 2019

  Actually when someone doesn’t understand afterward its
  up to other people that they will help, so here it occurs.

 15. Svar
  minecraft 16. april 2019

  I’m gone to tell my little brother, that he should also visit this website on regular
  basis to obtain updated from most up-to-date reports.

 16. Svar

  Spot on with this write-up, I seriously believe this site needs a great deal more
  attention. I’ll probably be back again to see more,
  thanks for the information!

 17. Svar
  minecraft 19. april 2019

  It’s really a great and helpful piece of information. I am satisfied that you shared this helpful information with us.
  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 18. Svar
  minecraft 21. april 2019

  Good response in return of this question with real arguments and explaining all regarding that.

 19. Svar
  minecraft 22. april 2019

  Hi, I do believe this is an excellent site. I stumbledupon it
  😉 I am going to come back yet again since i have saved as a favorite it.
  Money and freedom is the greatest way to change,
  may you be rich and continue to help other people.

 20. Svar
  Emery Grose 22. april 2019

  Hello

  I regularly order from your shop, and I love your Fasion.
  But I have a question, I see a lot of clothes on this site http://bit.ly/FashionBrandsCheaper that you also sell,
  but there products are 40% cheaper, well my question is what is the difference between your shop and theirs,
  is it the quality or something else, I hope you can answer my question.

  greetings

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *