Hvad er grønlandsk kunst og hvad er en grønlandsk kunstner?

Af Ivan Burkal

Der er ofte i medierne og det offentlige rum særligt fokus på ”det grønlandske” i grønlandsk kunst. Denne artikel tager ikke stilling til om det er godt eller skidt, men forsøger at problematisere ”det grønlandske” i forhold til lovgivningen.  

Hvad er grønlandsk kunst og grønlandske kunstnere
Det er der antagelig flere bud på, men det officielle svar kan man finde i Inatsisartutlov nr. 11. af 6. juni 2016 med den noget besynderlige titel ”lov om kunstnerisk virksomhed”. Virksomheden omfatter en række aktiviteter, som beskrives og afgrænses i loven (se § 1, loven kan findes på www.lovgivning.gl).

Loven definerer grønlandsk kunst som ”værker, der er udført af grønlandske kunstnere eller kunstnerisk virksomhed udøvet af grønlandske kunstnere”. Hvad der definerer en grønlandsk kunstner er ofte uklart, men også her er loven meget tydelig; en ”grønlandske kunstnere er kunstnere, der har fast bopæl i Grønland” (se § 2).

Tilskud til professionelle kunstnere siden 2003
Polemisk kan man så spørge; ja, men hvad ER en kunstner - ud over at være en person med fast bopæl i Grønland? I finansloven under formålskontoen KUNST (se 40.95) findes bl.a. de såkaldte kulturmidler, der kan søges med hjemmel i ovennævnte Inatsisartutlov. Af teksten på hovedkontoen fremgår desuden, at ”midlerne kan søges af enkeltpersoner, organisationer m.v. og ydes fortrinsvis til professionelle udøvende og skabende kunstneres aktiviteter og projekter, og til andre projekter med et højt kunstnerisk niveau”. Muligheden for at yde tilskud til professionelle kunstnere blev første gang mulig efter vedtagelsen af Landstingsforordningen om kultur- og fritidsvirksomhed i 2002 (§ 30). De nye muligheder for at støtte den professionelle kunst blev synliggjort i finansloven 2003, og om kulturmidlerne stod der, at ”Midlerne … ydes fortrinsvis til professionelle skabende og udøvende kunstneres aktiviteter og projekter”. Definitionen af en professionel kunstner, blev dog ikke fastsat i andre regler, selv om forordningen gav mulighed for det.

De politiske intentioner
I bemærkningerne til Inatsisartut loven om kunstnerisk virksomhed kan man få en idé om intentionerne med loven. Desværre udbydes hverken begreberne grønlandsk kunst eller grønlandsk kunstner og det professionelle element, som fremgår af finansloven, er heller ikke nævnt. Om loven i øvrigt står der i bemærkningerne, at loven” tilsigter overordnet at give kunstområdet en klarere status og større betydning som et offentligt ansvarsområde, herunder at tydeliggøre de offentlige myndigheders ansvar på området”, og ”Naalakkersuisut finder, at kunsten har en stor betydning for samfundsudviklingen, og at det er de offentlige myndigheders ansvar at sikre, at der er gode rammer for kunstnerisk virksomhed og befolkningens muligheder for at nyde godt af den kunstneriske virksomhed”.

Kunstloven der blev til ”loven om kunstnerisk virksomhed”
Hvis man politisk ønsker at give kunstområdet en klarere status og større betydning, må man vel forvente en vis professionel tilgang til såvel ”værker” som ”virksomhed”. Problemet er, at loven fra 2016 i høj grad er en ajourføring af forordningen fra 2002 og ikke en egentlig KUNSTLOV, der tager udgangspunkt i de skabende og udøvende kunstneres betingelser og behov - der i virkeligheden er meget forskellige.

Er det så ikke lige meget – i vores lille verden – om definitionen af grønlandsk kunst og grønlandske kunstnere fremgår af loven? Både og - når der skal deles penge ud, kan det have en betydning. For kunstlivet generelt har det en stor betydning. Hvis vi holder os til billedkunsten, kan man argumentere for, at der er gode billeder og dårlige billeder og billeder, der bliver til kunst. Med andre ord, det, der nu eller med tiden betragtes officielt som (billed)kunst, fordrer en offentlig stillingtagen til værkerne. Det kan ske gennem udstillinger, offentlige og private indkøb, legater og tilskud, anmeldelser, priser, uddannelser, bøger og tidsskrifter mv. Hvis man listede alle muligheder op og stillede sig det spørgsmål, hvor mange ”flueben” kan vi sætte her i landet, vil det blive til ganske få. Kunstskribenter og kritikkere spiller en særlig rolle i dette system, men manglen på dem her i landet og på hele det system, der over tid er med til at definere hvad der er kunst og hvem, der er kunstner, findes ikke.

Derfor udfordres kunstnerne ikke, og de bliver ikke interessante for andre uden for Grønland. Kunsterne bliver fastholdt i deres egen selvtilstrækkelighed og i en konform kunstverden.

Kunstindkøb og sikring af kulturarven
I forhold til det offentliges køb af kunst og her især Grønlands Nationalmuseum, der varetager forpligtelserne i forhold til kulturarven, må der siges at være en særligt problem. Hvis man ser på museets årsrapport for de seneste år og indkøbene i 2017, har museet indkøbt værker af kunstnere, der ikke falder ind under Inatsisartutlovens definition af grønlandsk kunst.

Det vil derfor været meget relevant om museet fastlagde en indkøbsstrategi for fremtidige indkøb til bevaring af kulturarven mht. kunstværker.

76 Comments

 1. Svar
  Daniel Thorleifsen 16. januar 2018

  Det er korrekt at Nunatta Katersugaasivia varetager forpligtelserne i forhold til kulturarven. Den er absolut ikke indsnævret til indsamling af “grønlandsk” kunst. Og Nunatta Katersugaasivia er ikke forpligtiget af hverken kunstlov eller andre love om kunstnerisk virksomhed og jeg vil ikke her indlade og kloge mig på disse områder. Det er korrekt at Nunatta Katersugaasivia foretager indsamling og tildels indkøb af kunstværker. Og i den henseende har museet skam en strategi for indsamling, som bloggeren ellers så tvivl om.

  Nunatta Katersugaasivia skal som en del af sin virksomhed også repræsentere al væsentlig kunst fremstillet i Grønland – og i nogle tilfælde kunst fremstillet i udlandet. Museet skal indsamle et bredt udsnit af kunst og denne indsamling sker udfra nogle forud definerede kriterier, således at museet ikke indsamler alt. Museet har i forvejen en repræsentativ samling af en del malerier, tegninger, skulpturer og andet kunst.

  Museet har retningslinier for indsamling af kulturhistorisk kunst og implementering af aktiv indkøb af kunstværker. Indsamlingen skal tage afsæt i kultur- og kunsthistoriske betragtninger, således at området belyser kontinuitet, forandring og variation i inuits og grønlændernes kunst fra de ældste tider til nutiden. Ved indsamling af kulturarv og indkøb indgår der blandt andre kriterier også følgende spørgsmål:
  • Kan kunstværket siges at have en væsentlig kulturel og kunsthistorisk værdi
  • Kan kunsten siges at have en bred samfundsmæssig appel
  • Hvordan indgår kunsten i en grønlandsk sammenhæng og kontekst
  • Hvordan adskiller kunsten sig fra den eksisterende indsamlede kunst og hvordan kan den relateres til museets eksisterende samling
  • Hvilket budskab har kunsten
  • Hvordan er værket forbundet til datidens/samtidens politiske, sociale og kulturelle miljø etc.

  Det skal præciseres at museets indsamling af kunst primært sker udfra kulturhistoriske kriterier snarere end æstetiske kriterier. Museet er ikke indkøbere af kunst som sådan. Det er der heldigvis andre der gør. Hvis jeg skal svare på overskriften må det være: grønlandsk kunst er mange ting og den er mangfoldig.

  Med venlige hilsner

  Daniel Thorleifsen

 2. Svar
  Ivan Burkal 20. januar 2018

  Ivan Burkal 20. januar 2018 – Svar til Daniel

  Tak for dit indlæg og præciseringen af Nationalmuseets strategi.

  Hensigten med mit indlæg er først og fremmest at gøre opmærksom på, at der nu findes en politisk besluttet definition på grønlandsk kunst og grønlandske kunstnere. Når du skriver at ”grønlandsk kunst er mange ting og den er mangfoldig”, kan jeg kun give dig ret, og jeg tror også, at politikerne mener det samme.

  Når det politisk er besluttet, at grønlandsk kunst er ”værker, der er udført af grønlandske kunstnere eller kunstnerisk virksomhed udøvet af grønlandske kunstnere”, og en ”grønlandske kunstnere er kunstnere, der har fast bopæl i Grønland”, så er det nærliggende at spørge, om dette har betydning for de kriterier, som Nationalmuseet indkøber efter?

  Museet har de seneste år indkøbt værker af kunstnere, der ikke bor her i landet. Man må gå ud fra, at indkøbene opfylder museets kriterier og derfor er helt i orden. Men i hvilket omfang vil denne praksis fortsætte?

  Så vidt jeg ved har museet meget begrænsede midler til indkøb (bevarelse af kulturarven). Indkøbene har derfor stor betydning for opbygning og vedligeholdelse af den kulturhistoriske kunstsamlingen og som en del af kunsthistorien.

  I forbindelse med høringen af Inatsisartutloven om kunstnerisk virksomhed argumenterede KIMIK for en anden måde at se kunsten/kunstnerne på, og at man brude have overvejet en egentlig kunstlov. Selvstyret var dog ikke imødekomme over for KIMIK´s forslag.

  Er det ikke mærkelig at definere en kunstner som en ”kunstner der har fast bopæl i Grønland” uden at fastsætte nogen som helst krav til kunstneren?

  Jeg mener ikke, at Nationalmuseet kan negligere Inatsisartutloven om kunstnerisk virksomhed, og museet bør i fremtiden også inddrage de politiske beslutninger, dvs. at et væsentlig kriterie må være, at kunstnere (hvem det så end er) har bopæl i Grønland.

 3. Svar
  XJudson 27. august 2018

  Hello buddy. It was hard to find this site in google.

  It’s not even in top 10. You should focus on high quality backlinks from high authority websites
  in your niche. I know of a very effective free method
  to get high quality backlinks and instant traffic.
  The best thing about this method is that you start getting traffic
  right away. For more info search in google for: masitsu’s tricks

 4. Svar
  LupeJuicy 11. oktober 2018

  Hi. I see that you don’t update your blog too often. I know that writing articles is boring and time consuming.
  But did you know that there is a tool that allows you to create
  new articles using existing content (from article directories or other pages from your niche)?

  And it does it very well. The new posts are unique and pass the copyscape test.
  Search in google and try: miftolo’s tools

 5. Svar
  BestFelica 22. oktober 2018

  I see you don’t monetize your page, don’t waste your traffic, you can earn extra bucks every month.
  You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more
  details simply search in gooogle: boorfe’s tips monetize
  your website

 6. Svar

  Why kunst.gl loads so slow?

 7. Svar

  Your means of explaining all in this paragraph is really pleasant,
  every one be able to simply be aware of it, Thanks a lot.

 8. Svar
  busty girls 6. december 2018

  Hurrah, that’s what I was searching for, what a stuff!
  existing here at this webpage, thanks admin of this web page.

 9. Svar
  CooperBig 10. december 2018

  Hi. I have checked your kunst.gl and i see you’ve got some duplicate content so probably it is the reason that you don’t rank hi in google.
  But you can fix this issue fast. There is a tool that
  rewrites content like human, just search in google:
  miftolo’s tools

 10. Svar
  Sandra Lemus 25. januar 2019

  Hello

  I wanted to order a item from your webshop.
  but I can not find the product anymore on your site,
  it looks like this on this site https://bit.ly/ProductItem263
  I hope you will sell the product again soon,
  mail me if you are going to sell it again, I’ll wait

  Greetings

 11. Svar

  kunst.gl is interesting, i will come back here for sure

 12. Svar
  minecraft 12. april 2019

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire
  someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from.
  many thanks

 13. Svar
  minecraft 13. april 2019

  You actually make it appear so easy with your presentation however I in finding
  this matter to be really something which I feel I might by no means understand.
  It sort of feels too complex and very large for me.
  I am having a look ahead on your subsequent post, I’ll try to get
  the hang of it!

 14. Svar
  tinyurl.com 15. april 2019

  Actually when someone doesn’t understand afterward its
  up to other people that they will help, so here it occurs.

 15. Svar
  minecraft 16. april 2019

  I’m gone to tell my little brother, that he should also visit this website on regular
  basis to obtain updated from most up-to-date reports.

 16. Svar

  Spot on with this write-up, I seriously believe this site needs a great deal more
  attention. I’ll probably be back again to see more,
  thanks for the information!

 17. Svar
  minecraft 19. april 2019

  It’s really a great and helpful piece of information. I am satisfied that you shared this helpful information with us.
  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 18. Svar
  minecraft 21. april 2019

  Good response in return of this question with real arguments and explaining all regarding that.

 19. Svar
  minecraft 22. april 2019

  Hi, I do believe this is an excellent site. I stumbledupon it
  😉 I am going to come back yet again since i have saved as a favorite it.
  Money and freedom is the greatest way to change,
  may you be rich and continue to help other people.

 20. Svar
  Emery Grose 22. april 2019

  Hello

  I regularly order from your shop, and I love your Fasion.
  But I have a question, I see a lot of clothes on this site http://bit.ly/FashionBrandsCheaper that you also sell,
  but there products are 40% cheaper, well my question is what is the difference between your shop and theirs,
  is it the quality or something else, I hope you can answer my question.

  greetings

 21. Svar
  gamefly free trial 1. maj 2019

  I blog frequently and I seriously appreciate your information. The article has truly
  peaked my interest. I am going to take a note of your
  website and keep checking for new details about once a week.
  I subscribed to your Feed too.

 22. Svar
  gamefly free trial 1. maj 2019

  You really make it seem so easy with your presentation but
  I find this matter to be really something that I think I would never understand.

  It seems too complex and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the
  hang of it!

 23. Svar
  gamefly 2. maj 2019

  I really like reading a post that can make men and
  women think. Also, thank you for allowing for me to comment!

 24. Svar
  gamefly 3. maj 2019

  Aw, this was an incredibly good post. Spending some time and actual effort to create a good article… but what
  can I say… I put things off a whole lot and don’t seem to get anything
  done.

 25. Svar
  gamefly 4. maj 2019

  Very nice write-up. I absolutely love this site.
  Keep it up!

 26. Svar
  gamefly free trial 5. maj 2019

  If you are going for best contents like I do, just visit this site every day because it provides
  feature contents, thanks

 27. Svar
  gamefly free trial 6. maj 2019

  Very soon this site will be famous amid all blog
  people, due to it’s good content

 28. Svar

  You’re so interesting! I don’t believe I have
  read through a single thing like this before. So nice to discover someone with some unique thoughts on this topic.

  Seriously.. thanks for starting this up. This site is something
  that’s needed on the internet, someone with a bit of originality!

 29. Svar

  Hello there, I found your web site via Google while looking for a comparable matter, your site came up,
  it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, just was alert to your weblog via Google, and located that
  it’s really informative. I’m going to watch out for brussels.

  I will be grateful should you continue this in future.
  Numerous folks might be benefited from your writing.

  Cheers!

 30. Svar

  I really like reading an article that will make people think.
  Also, thanks for permitting me to comment!

 31. Svar

  Heya i am for the primary time here. I came across this board and I
  to find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give
  something again and help others like you aided me.

 32. Svar
  Melasma 10. maj 2019

  I seriously love your site.. Very nice colors & theme. Did you make this amazing site yourself?
  Please reply back as I’m wanting to create my very own site and would like to
  know where you got this from or just what the theme is called.
  Kudos!

 33. Svar
  Best Online Dating 11. maj 2019

  What’s up, of course this paragraph is truly nice and I have learned
  lot of things from it regarding blogging.
  thanks.

 34. Svar
  g 11. maj 2019

  As the admin of this web page is working, no uncertainty very quickly it will be famous, due
  to its quality contents.

 35. Svar
  g 11. maj 2019

  I truly love your website.. Excellent colors & theme.
  Did you create this amazing site yourself? Please reply back as
  I’m wanting to create my own blog and want to learn where you got this
  from or exactly what the theme is named. Many thanks!

 36. Svar
  Nerdy Milf 13. maj 2019

  Hello there! This post couldn’t be written any better!
  Reading through this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward this article to him.
  Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 37. Svar
  g 13. maj 2019

  I appreciate, lead to I discovered just what I used to be having
  a look for. You’ve ended my four day lengthy hunt!
  God Bless you man. Have a nice day. Bye

 38. Svar
  download minecraft 13. maj 2019

  I am sure this paragraph has touched all the internet users, its really really fastidious
  article on building up new website.

 39. Svar

  This site was… how do you say it? Relevant!! Finally I have found something
  which helped me. Many thanks!

 40. Svar
  partner forsd 16. maj 2019

  Thank you, I’ve just been searching for information approximately this topic for a while and yours is the greatest I’ve came upon so far. However, what about the conclusion? Are you certain concerning the supply?

 41. Svar
  partner forsd 16. maj 2019

  I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Studying this information So i am glad to show that I have an incredibly just right uncanny feeling I came upon just what I needed. I most undoubtedly will make sure to do not forget this site and give it a look on a relentless basis.

 42. Svar
  izmir esford 16. maj 2019

  Nice blog right here! Additionally your website rather a lot up very fast! What host are you using? Can I am getting your associate hyperlink in your host? I want my web site loaded up as fast as yours lol

 43. Svar
  minecraft download 17. maj 2019

  It’s difficult to find knowledgeable people about this subject,
  however, you sound like you know what you’re talking about!
  Thanks

 44. Svar
  minecraft pc download 17. maj 2019

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not
  already 😉 Cheers!

 45. Svar
  minecraft download pc 17. maj 2019

  Hi there would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m going to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 46. Svar
  Puffy Nipples 20. maj 2019

  Greetings from Colorado! I’m bored to death at work so I decided to check out
  your site on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you present here and can’t wait to take a look
  when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, amazing site!

 47. Svar
  gamefly free trial 28. maj 2019

  It’s impressive that you are getting thoughts from
  this post as well as from our argument made at this time.

 48. Svar

  Hi, I would like to subscribe for this website to get hottest updates, therefore where can i do it please assist.

 49. Svar
  gamefly free trial 29. maj 2019

  What’s up to every one, for the reason that I am really eager of reading this website’s
  post to be updated daily. It carries pleasant data.

 50. Svar
  gamefly free trial 30. maj 2019

  I have read so many articles or reviews concerning the blogger lovers but this paragraph is
  in fact a good paragraph, keep it up.

 51. Svar
  gamefly free trial 31. maj 2019

  Hi my friend! I wish to say that this article is amazing,
  great written and include almost all vital infos. I’d like to
  peer extra posts like this .

 52. Svar
  gamefly free trial 1. juni 2019

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I
  in finding It truly useful & it helped me out much. I’m hoping
  to present something again and help others such as you helped me.

 53. Svar
  gamefly free trial 2. juni 2019

  I visited many sites but the audio feature
  for audio songs existing at this website is actually fabulous.

 54. Svar
  gamefly free trial 2. juni 2019

  This paragraph will help the internet people for creating
  new blog or even a blog from start to end.

 55. Svar
  gamefly free trial 3. juni 2019

  Hey there this is kinda of off topic but I was
  wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to
  manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have
  no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience.

  Any help would be greatly appreciated!

 56. Svar
  gamefly free trial 4. juni 2019

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get setup?

  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive.

  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 57. Svar
  gamefly free trial 5. juni 2019

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I
  would never understand. It seems too complex and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 58. Svar
  gamefly free trial 6. juni 2019

  Hello, I log on to your blog regularly. Your humoristic style is awesome, keep doing what you’re doing!

 59. Svar
  gamefly free trial 6. juni 2019

  I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog.

  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these
  days.

 60. Svar
  tinyurl.com 7. juni 2019

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely
  donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll
  settle for bookmarking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this website with my Facebook group.
  Chat soon!

 61. Svar
  gamefly free trial 8. juni 2019

  Spot on with this write-up, I truly believe that this website needs far
  more attention. I’ll probably be returning to read through more,
  thanks for the information!

 62. Svar

  Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon everyday.

  It will always be exciting to read content from other writers and practice a little something from their web sites.

 63. Svar
  tinyurl.com 9. juni 2019

  I am really impressed with your writing abilities as smartly as with the layout in your weblog.
  Is this a paid subject matter or did you customize it your self?
  Either way stay up the excellent quality writing, it is uncommon to look a nice weblog like this
  one these days..

 64. Svar
  tinyurl.com 10. juni 2019

  I have read a few good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.
  I surprise how so much effort you set to make one of these magnificent
  informative web site.

 65. Svar
  tinyurl.com 10. juni 2019

  I every time used to study article in news papers but now as I am a user
  of net therefore from now I am using net for posts,
  thanks to web.

 66. Svar

  Please let me know if you’re looking for a article author for
  your weblog. You have some really great articles and
  I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off,
  I’d love to write some material for your blog in exchange for a
  link back to mine. Please send me an email if interested.
  Kudos!

 67. Svar

  We absolutely love your blog and find most of your post’s to be
  precisely what I’m looking for. Does one offer guest writers
  to write content in your case? I wouldn’t mind publishing a post
  or elaborating on a number of the subjects you write in relation to here.
  Again, awesome site!

 68. Svar

  hey there and thank you for your information – I have certainly picked up something new
  from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, since I
  experienced to reload the web site a lot of times previous
  to I could get it to load properly. I had been wondering if your
  hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish
  loading instances times will often affect your placement in google and can damage your
  quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more
  of your respective intriguing content. Ensure that you
  update this again very soon.

 69. Svar
  tinyurl.com 12. juni 2019

  I visited several blogs except the audio feature for audio songs present at this website is really excellent.

 70. Svar

  It’s impressive that you are getting thoughts from this
  article as well as from our discussion made at this
  place.

 71. Svar
  quest bars cheap 14. juni 2019

  wonderful issues altogether, you simply received a logo
  new reader. What could you recommend in regards to your post that you just made some days in the past?
  Any sure?

 72. Svar
  Sexy Ass Cams 14. juni 2019

  I am extremely impressed with your writing skills and also with the
  layout on your weblog. Is this a paid theme or did
  you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing,
  it is rare to see a nice blog like this one these days.

 73. Svar
  quest bars cheap 14. juni 2019

  When I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify
  me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment.
  Perhaps there is a way you can remove me from that service?
  Appreciate it!

 74. Svar
  quest bars 16. juni 2019

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog
  and was wondering what all is needed to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% certain. Any
  suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

 75. Svar
  pic 17. juni 2019

  I just want to say I am very new to blogs and truly savored you’re web site. More than likely I’m likely to bookmark your website . You amazingly come with superb articles and reviews. Regards for sharing your webpage.

 76. Svar
  http://tinyurl.com 17. juni 2019

  Howdy I am so excited I found your blog page, I really found you by accident,
  while I was searching on Aol for something else, Anyhow I
  am here now and would just like to say thanks a lot for a
  incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at
  the moment but I have saved it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the superb work.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *